Regulament RTP.

Art. 1. Romanian Tenis Premium – RTP este un circuit de tenis naţional organizat de către tenispremium.ro şi destinat iubitorilor de tenis. În circuitul RTP pot participa toţi jucătorii de tenis de câmp care au vârsta minimă de 18 ani şi care acceptă să devină membri ai RTP şi să respecte prezentul regulament de joc.

Art. 2. RTP include şase tipuri de turnee atât pentru simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin şi dublu mixt, după cum urmează: RTP 50, RTP 100, RTP 250, RTP 500, RTP 1000 şi Turneul Campionilor.

Art. 3. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 50.

a)      În calificări, meciurile se vor disputa în sistem două seturi din trei în regim de super tie-break până la punctul maxim 10. În caz de egalitate la 9-9 în set, se joacă punct decisiv.

b)      Pe tabloul principal, în primul tur, primele două seturi se joacă în sistem game până la punctul maxim 4, în caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se va juca în sistem super tie-break până la punctul maxim 10. În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la punctul maxim 10.

c)       În optimi, sferturi de finală şi semifinale, sistemul de joc va fi două seturi din trei în regim de super tie-break. Un set se închide la punctul maxim 10. În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la punctul maxim 10.

d)      În finală, primele două seturi se joacă în sistem game până la punctual maxim 4, în caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se va juca în sistem super tie-break până la punctul maxim 10. În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la punctul maxim 10.

Art. 4. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 100.

a)      În calificări, meciurile se vor disputa în sistem două seturi din trei în regim de super tie-break până la punctul maxim 12. În caz de egalitate la 11-11 în set, se joacă punct decisiv.

b)      Pe tabloul principal, din primul tur şi până în semifinale inclusiv, primele două seturi se joacă în sistem game până la punctul maxim 4, în caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se va juca în sistem super tie-break până la punctul maxim 10. În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la punctul maxim 10.

c)       În finală, se va aplica regula două seturi din trei, toate seturile disputându-se în sistem game până la punctul maxim 4. În caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj.

Art. 5. Sistemul de joc în circuitul RTP  la un turneu RTP 250.

a)      În calificări se va aplica regula două seturi din trei, toate seturile disputându-se în sistem game până la punctul maxim 4. În caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj.

b)      Pe tabloul principal din primul tur şi până în semifinale, inclusiv, sistemul de joc va fi două seturi din trei, primele două seturi se dispută în sistem game până la punctul maxim 6. În caz de egalitate la game în set la 5-5 se joacă game decisiv. Nu se va aplica regula avantajului în caz de egalitate în game la 40-40. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se dispută în sistem super tie break până la punctul maxim 10.  În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la maxim 10.

c)       În finală se aplică regula, două seturi din trei în sistem game până la punctul maxim 6, fără avantaj la 40-40 în game, când se aplică regula punctului decisiv. În caz de egalitate la 5-5 în set, se joacă game-ul decisiv şi setul se închide la scorul maxim 6-5.

Art. 6. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 500.

a)      În calificări, sistemul de joc va fi două seturi din trei, primele două seturi se dispută în sistem game până la punctul maxim 6. În caz de egalitate la game în set la 5-5 se joacă game decisiv. Nu se va aplica regula avantajului în caz de egalitate în game la 40-40. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se dispută în sistem super tie break până la punctul maxim 10.  În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la maxim 10.

b)      Pe tabloul principal, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game până la punctul maxim 6, fără avantaj la 40-40 în game, când se aplică regula punctului decisiv. În caz de egalitate la 5-5 în set, se joacă game-ul decisiv şi setul se închide la scorul maxim 6-5.

Art. 7. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 1000.

a)      În calificări sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game până la punctul maxim 6, fără avantaj la 40-40 în game, când se aplică regula punctului decisiv. În caz de egalitate la 5-5 în set, se joacă game-ul decisiv şi setul se închide la scorul maxim 6-5.

b)      Pe tabloul principal, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break.

Art. 8. Sistemul de joc în circuitul RTP la Turneul Campionilor.

a)      În calificări sistemul de joc va fi sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break.

b)      Sistemul de joc va fi trei din cinci seturi în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break.

Art. 9. RTP 50 este format din tablou principal de 32 de participanţi la simplu masculin/feminin şi 16 perechi la dublu masculin/feminin, şi 16 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 50 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 32 de jucători/jucătoare.

Art. 10. RTP 100 este format din tablou principal de 32 de participanţi la simplu masculin/feminin şi 16 perechi la dublu masculin/feminin, şi 16 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 100 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.

Art. 11. RTP 250 este format din tablou principal de 64 de participanţi la simplu masculin/feminin şi 16 perechi la dublu masculin/feminin, şi 16 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 250 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.

Art. 12. RTP 500 este format din tablou principal de 64 de participanţi la simplu masculin/feminin şi 32 perechi la dublu masculin/feminin, şi 16 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 500 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.

Art. 13. RTP 1000 este format din tablou principal de 128 de participanţi la simplu masculin/feminin şi 64 perechi la dublu masculin/feminin, şi 32 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 1000 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 128 de jucători/jucătoare.

Art. 14. Turneul Campionilor se organizează la finalul unui an şi la competiţie sunt calificaţi direct toţi cei care au câştigat cel puţin un turneu în circuitul RTP indiferent de categoria lui. Capii de serie se vor stabili în funcţie de numărul turneelor câştigate în circuit şi nu în funcţie de clasamentul RTP. Turneul Campionilor va avea un tablou principal de 128 la simplu masculin, 128 la simplu feminin, 64 la dublu masculin şi feminin şi 64 la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorilor fiecărei probe, va fi de 2000 puncte RTP.

Art. 15. Participarea la turneele RTP. Pot participa la un turneu organizat de RTP cei care au vârsta minimă de 18 ani, după ce au achitat taxa de turneu stabilită de RTP. Jucătorii care au achitat taxa de turneu dar nu s-au prezentat la competiţie nu vor primi înapoi contravaloarea taxei plătite.

Art. 16. Organizarea unui turneu în circuitul RTP. Un turneu de tenis în circuitul RTP presupune un tablou principal de simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin, dublu mixt.

1.       Un turneu poate include doar o probă, două, trei, patru sau toate cinci.

2.       Un turneu RTP 50 şi RTP 100, se organizează dacă în proba de simplu masculin sau feminin, s-au înscris minim 28 de participanţi. 

3.       Un turneu RTP 250 şi RTP 500, se organizează dacă în proba de simplu masculin sau feminin, s-au înscris minim 52 de participanţi.

4.       Un turneu RTP 1000 se va organiza dacă în proba de simplu masculin sau feminin s-au înscris minim 100 de participanţi.

5.       Numărul locurilor pe tabloul principal, rezervate calificărilor se stabileşte în funcţie de numărul jucătorilor înscrişi în turneul de calificare.

6.       Un turneu RTP 50 va avea un tablou de simplu masculin/feminin cu 32 de jucători/jucătoare. 24 acced direct în funcţie de clasament, patru vor accede din calificări şi patru prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

7.       Un turneu RTP 50 va avea un tablou de dublu masculin/feminin şi dublu mixt cu 16 perechi. 14 acced direct în funcţie de clasament şi două prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

8.       Un turneu RTP 100 va avea un tablou de simplu masculin/feminin cu 32 de jucători/jucătoare. 24 acced direct în funcţie de clasament, patru vor accede din calificări şi patru prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

9.       Un turneu RTP 100 va avea un tablou de dublu masculin/feminin şi dublu mixt cu 16 perechi. 12 acced direct în funcţie de clasament şi patru prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

10.   Un turneu RTP 250 va avea un tablou de simplu masculin/feminin cu 64 de jucători/jucătoare. 52 acced direct în funcţie de clasament, opt vor accede din calificări şi patru prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

11.   Un turneu RTP 250 va avea un tablou de dublu masculin/feminin şi dublu mixt cu 16 perechi. 12 acced direct în funcţie de clasament, două din calificări şi două prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

12.   Un turneu RTP 500 va avea un tablou de simplu masculin/feminin cu 64 de jucători/jucătoare. 52 acced direct în funcţie de clasament, opt vor accede din calificări şi patru prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

13.   Un turneu RTP 500 va avea un tablou de dublu masculin/feminin cu 32 perechi. 24 acced direct în funcţie de clasament, şase din calificări şi două prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

14.   Un turneu RTP 500 va avea un tablou de dublu mixt cu 16 perechi. 12 acced direct în funcţie de clasament, două din calificări şi două prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

15.   Un turneu RTP 1000 va avea un tablou de simplu masculin/feminin cu 128 de jucători/jucătoare. 100 acced direct în funcţie de clasament, 20 vor accede din calificări şi opt prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

16.   Un turneu RTP 1000 va avea un tablou de dublu masculin/feminin cu 64 perechi. 52 acced direct în funcţie de clasament, opt vor accede din calificări şi patru prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

17.   Un turneu RTP 1000 va avea un tablou de dublu mixt cu 32 perechi. 24 acced direct în funcţie de clasament, patru vor accede din calificări şi patru prin wild card acordat de Directorul turneului RTP.

18.   Turneul Campionilor va avea un tablou de simplu masculin de 128 de jucători. Pe tabloul principal vor accede jucători după cum urmează: câştigători de turneu RTP, finalist turneu RTP, jucători veniţi din calificări la Turneul Campionilor, jucători care primesc wild card. Numărul finaliştilor cât şi numărul locurilor de calificare şi ale wild cardurilor, diferă în funcţie de numărul jucătorilor câştigători de turneu RTP care se înscriu la Turneul Campionilor. Însă, numărul wild cardurilor nu poate fi mai mare de 20. Capii de listă se vor stabili din rândurile jucătorilor care au câştigat cel puţin un turneu în circuitul RTP în anul respectiv. În funcţie de numărul şi tipul turneelor câştigate, se stabileşte ierarhia capilor de serie.

19.   Un wild card este acordat unui jucător sau unei perechi la dublu masculin/feminin sau dublu mixt, de către directorul turneului, fie la cererea unui jucător/jucătoare, fie ca şi invitaţie adresată unui jucător pentru a-l ajuta să revină în circuitul RTP sau pentru a creşte notorietatea turneului.

20.   În timpul unui meci de tenis de câmp, organizatorul asigură un arbitru de scaun.

21.   La începutul meciului, arbitrul le explică jucătorilor regulile şi efectuează tragerea la sorţi. După care, oferă jucătorilor două minute de încălzire.

22.   Fiecare jucător serveşte de câte două ori, păstrându-se regula de primul şi al doilea serviciu. Dubla greşeală se aplică atunci când un jucător a servit de două ori consecutiv în afara careului de serviciu.

23.   Terenul se schimbă după fiecare cinci puncte jucate, în cazul în care se aplică sistemul de super tie break. Iar la sistemul game se aplică regulamentul clasic din tenis.

24.   În caz de sistem super tie break, pauză se face după încheierea fiecărui set. Pauza are o durată de un minut.

25.   În caz de accidentare, arbitrul poate acorda time out medical la solicitarea jucătorului.

26.   Deciziile arbitrului de scaun sunt definitive şi trebuie respectate de către toţi jucătorii.

Art. 17. Sancţiuni. Un jucător poate primi sancţiuni gradual, în funcţie de faptele comise care atrag după sine încălcarea regulamentului RTP, după cum urmează:

1.       Avertismentul verbal se aplică în timpul meciului de tenis de către arbitrul de scaun în cazul în care un jucător manifestă un comportament nesportiv în timpul meciului. Aruncă cu racheta, înjură, adresează cuvinte nepotrivite, sau înjurături, celuilalt jucător, arbitru de linie, copil de mingi, arbitru de scaun sau unui spectator.

2.       Avertisment scris(aplicat de arbitrul de scaun, directorul turneului, directorul RTP);

3.       Pierderea unui punct(aplicat de arbitrul de scaun);

4.       Pierderea meciului prin descalificare(aplicat de arbitrul de scaun, directorul turneului, directorul RTP)

5.       Suspendarea din RTP(decisă de conducerea RTP)

6.       Excluderea din RTP (decisă de conducerea RTP)

Art. 18. Pierderea calităţii de membru al RTP

Un jucător îşi poate pierde calitatea de membru RTP în următoarele trei situaţii

1.       Prin Deces

2.       Prin excluderea din RTP decisă de Directorul RTP

3.       Prin renunţarea voluntară a unui membru, transmisă în scris către RTP

Pierderea calităţii de membru RTP în una din cele trei situaţii atrage după sine, eliminarea de pe site-ul tenispremium.ro şi pierderea clasamentului RTP şi a dreptului de a participa la competiţiile organizate de RTP.

În cazul în care un jucător a părăsit de bună voie RTP şi după o anumită perioadă doreşte să revină în RTP, va putea face acest lucru doar contra unei taxe stabilită de RTP.

Excluderea din RTP este decisă de conducerea RTP în caz de încălcare a regulamentului RTP. Anularea excluderii poate fi decisă în mod excepţional de către RTP.

Art. 19. Clasamentul RTP se actualizează după fiecare competiţie desfăşurată. Valabilitatea punctelor este de 365 de zile din momentul în care au fost câştigate de jucător.

Art. 20. Un jucător poate să îşi îngheţe clasamentul RTP din motive medicale. Acest lucru se poate face prin trimiterea unui email către conducerea RTP la office@tenispremium.ro prin care solicită îngheţarea clasamentului. În urma acestei solicitări, clasamentul jucătorului/jucătoarei, este îngheţat pentru o durată de maxim 365 de zile. Punctajul obţinut în momentul validării cererii de îngheţare, este valabil maxim un an de zile. Clasamentul este dezgheţat în momentul în care jucătorul/jucătoarea revine în circuit. În acel moment, la punctele existente se adaugă cele câştigate de jucător/jucătoare, la turneul la care participă. Din acel moment, punctele îngheţate încep să îşi piardă valabilitatea în ritmul de 365 de zile de la câştigare.

Art. 21. În cazul în care un jucător/jucătoare este suspendat/ă din circuitul RTP, punctele se pierd în acelaşi ritm ca şi când jucătorul ar fi în circuit.

Art. 22. Cuantumul premiilor se stabileşte de RTP pentru fiecare turneu în parte, în funcţie numărul participanţilor. Premiile în bani se achită jucătorilor în maxim 7 zile de la câştigarea acestora.

Art. 23. Potrivit Art. 110 din Codul Fiscal, premiile mai mari de 600 lei, sunt impozabile cu 16%. Impozitul se reţine de către RTP din premiul câştigat de jucător şi virat la bugetul de stat.

Art. 24. Un jucător poate fi primit la un turneu RTP doar dacă a achitat taxa de participare.

Art. 25. Taxa de participare se va restitui integral, la cererea jucătorului, în cazul în care turneul a fost anulat şi reprogramat la o altă dată, din motive organizatorice (număr insuficient de participanţi, condiţii meteo nefavorabile).

Art. 26. Taxa de participare nu se va returna jucătorului dacă acesta nu s-a prezentat la turneu în ziua desfăşurării acestuia.

Art. 27. RTP poate modifica tragerea la sorţi pe tabloul de calificări cât şi pe tabloul principal de joc, dacă la debutul turneului, unul sau mai mulţi jucători nu s-au prezentat în concurs. Jucătorul care nu se prezintă la meci, este scos de pe tablou, pierde punctele alocate etapei de concurs, iar adversarul primeşte BYE şi se califică automat în etapa următoare.

Art. 28. Jucătorul care abandonează la debutul meciului, sau în timpul partidei, indiferent de scor, primeşte punctele şi premiul prevăzut etapei respective de joc, iar adversarul câştigă partida.

Art. 29. Un jucător trebuie să îşi respecte adversarul indiferent de nivelul de joc al acestuia. Comentariile negative, ironiile, jignirile, agresiunile verbale şi/sau fizice, aprecierile negative la adresa jocului adversarului, atrag după sine sancţiuni jucătorului în cauză care pot merge până la descalificare şi pierderea meciului.

Art. 30. Deciziile arbitrului de scaun sunt obligatorii pentru toţi jucătorii aflaţi în competiţie. Jucătorii sunt obligaţi să respecte deciziile arbitrului de scaun. În cazul în care doresc să conteste o decizie, cer arbitrului de scaun să verifice urma mingii iar decizia luată de arbitru după verificare, rămâne definitivă.

Art. 31. Jucătorii şi arbitrii vor respecta integral prezentul Regulament RTP cât şi deciziile adoptate de Directorul RTP în calitate de organizator al circuitului Romanian Tenis Premium.

Nr. 1
MASCULIN

Nr. 1
FEMININ

RTP Open Tenis 2018

2018-05-26

Vitality Tenis Club Bucureşti

more...